Filler Neden Zıplayamaz ?

FİLLER HAKKINDA BİLGİ




Hayvanlar alemi
geniş ve sonu olmayan canlılardan meydana gelir. Hayvanlar aleminin kara hayvanları sınıfında en büyük memeli hayvanları filler. Filler bir kaç tonluk  ağırlıkları ve gelişmiş iskelet yapısı ile avcısı olmadan rahatça yaşam alanlarında dolaşabilen hayvanlardır. Fillerin neden zıplayamadığını geçmeden önce filler ne yer, fillerin özellikleri ve kısaca filler hakkında bilgi verelim.

Filler genel olarak iki türe ayrılır. Asya filleri ve Afrika filleri olmak üzere ayrılan filler aynı zamanda Afrika filleri olarak da kendi arasında iki türe ayrıldığı söylenir. Mamut gibi türleri de içerisinde bulunduran hortumlular sınıfından günümüze kadar soyu tükenmeden yaşayan sadece fillerdir. 

Filler büyük kulaklarını vücut ısını kontrol etmek için kullanırlar.






Güney Asya ve Güneydoğu Asya da yaşayan fillerin kulakları Afrika fillerine göre küçüktür. Sırtları ise Afrika fillerine göre dış bükey ya da düzdür. 











Afrika filleri sahra altı Afrika'sın da yaşarlar. Asya fillerine göre oldukça büyüklerdir. Yetişkin bir fil 4 metreye boya kadar ulaşabilir ve 7 ton ağırlığa kadar çıkabilir. Fiziksel özellikleri ve yaşam koşulları nedeni ile Asya fillerinden büyük olduğu söylenebilir.






Kaplan, sırtlan, aslan gibi hayvanlar yetişkin bir file saldırmaz. Direk olarak yavru fillere saldırmaya çalışırlar. Bu yüzden filler sürü halinde gezen canlılardır. Yavrular dişilerin yanında dolaşır ve güvenlik altında kalmaya çalışırlar. 

Yavru filler ergenlik zamanlarında oldukça asabi olabilirler. Sürüden ayrılabilirler ve erkek filler ile ayrı bir sürü kurabilirler.

Aynı zamanda çiftleşme zamanı gelen fillerde saldırganlık görülür. Çiftleşme sürecinde farklı sürüler ile birleşip türün devamını sağlamak için çiftleşirler. 

Filler doğal ortamlarında 70 yıl kadar yaşarlar. Memeli hayvan oldukları için ölen fillere ve yavruları karşı duygusal bağlar hissedebilirler. Aynı zamanda diğer deniz canlılıları veya zeki kara hayvanlarından bir eksikleri yoktur oldukça zekidirler. 


FİLLER NEDEN ZIPLAYAMAZ ?

Yukarıda filler nerede yaşar, fillerin özellikleri ve genel olarak filler hakkında bilgi verdik. Şimdi asıl konumuz olan filler neden zıplayamaz ? Sorumuza gelelim. 

Filler neden zıplayamaz dediğimizde iki türlü cevap vermek mümkündür. İki cevap da doğrudur ve mantıklı açıklama,  araştırmalara dayanarak verilmiş cevaplardır.

1. Fillerin vücut ağırlığı bir kaç ton olduğu için en büyük memeli kara hayvanıdır. Bir kaç tonluk ağırlığını havaya zıplatacak kas yapısına sahip bacakları olmadığı için zıplayamayan tek memeli kara hayvanıdır. Deniz hayvanlarının akıllara gelmesi çok normal. Balina gibi devasa boyutlarda ki bir canlı nasıl zıplıyor diyorsanız tamamen fiziksel yapısının suda itme gücü olarak kullanıyor bu sayede su üstüne sıçrayabiliyor. 

2. En ağır memeli kara hayvanı olan memeliler oldukça sağlam bir kas ve iskelet yapısına sahipler. Zıplama işlemi sırasında dizlerini bükmeleri gerekir ve kendilerini yukarıya doğru itmeleri gerekir bu işlemlerin herhangi birini yerine getiremedikleri için zıplamazlar. Doğada filleri avlayabilen herhangi bir hayvan olmadığı için zıplama ve kaçma gereği duymazlar. 

FİLLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER


1. Fillerin penis boyu devasa boyutlardadır. Ortalama 1 metreye yaklaşan ve geçen penis boyları vardır. Aynı zamanda çiftleşme sırasında zorlanmamaları için penislerinin ucunda ''Y'' şeklinde bir yarık bulunur.

2. Dişi fillerde ise direk dört ayaklı ve kuyruklu hayvanlardaki gibi vajina kuyruk altında bulunmaz daha rahat çiftleşme için bacak arasına doğrudur.

3. Dişi fillerde aynı zamanda 50 cm kadar büyüyen bir klitorise sahiptirler. Cinsel olarak oldukça güçlü olan fillerin neslinin tükenmesinin tek sebebi biz insanlarız. 

4. Nesli tükenmekte olan en yaygın fil grubu Asya filleridir. 

5. Afrika filleri ve Asya fillerinin dişleri milyon dolarlık süs eşyaları olarak satılır.

6. Fillerin dişleri kansere ve cinsel sağlığa iyi geldiği gerekçesi ile her yıl onlarca fil katledilir. 



Previous
Next Post »

4 yorum

Write yorum
Ece Evren
AUTHOR
20 Mart 2016 12:39 delete

Çok bilgilendirici bir yazıydı gerçekten .Çok teşekkürler.İnsanın aklına gelmeyebilir düşünüp araştırmak.

Reply
avatar
Serdar
AUTHOR
20 Mart 2016 13:18 delete

Yorumunuz için teşekkür ederim. İlginç konular nedense daha ilgi çekici olabiliyor.

Reply
avatar
Ece Evren
AUTHOR
20 Mart 2016 13:54 delete

Rica ederim Serdar, benim için ilginç olan yanı sadece fil hakkında hiç bilgim olmadığıydı. Yoksa benim dikkatimden hiç bir şey kaçmaz. Yetişemiyoruz yavrum. Ben bu yaşta yine her aşina olduğum her bireye yorumlarımı eksik etmem. Ama aynı ilgiyi göremezsem de bu tavrım değişmez.Hayat çok kısa, kendimize de vakit ayırmak gerekiyor. Aniden çıktı gördüm. Benim için ilginç olan hiç duymadığım ve bilinmedik şeylerdir . Akışta gördüm sadece ve seni desteklemek istediğim için yorum yaptım, hiç ilginç gelmedi, zaten belli bir yerden sonra okumadım.Başarılar dileklerimle.

Reply
avatar
Serdar
AUTHOR
20 Mart 2016 15:01 delete

Teşekkürler.

Reply
avatar

Yorum Kuralları
1.Yorumlar yazı ile alakalı olmalıdır.
2.Ahlaki ve Milli değerlere hakaret içeren yorumlar yasaktır.
3.Argo kelimelerin kullanımı yasaktır. ConversionConversion EmoticonEmoticon