Pirana Hakkında Bilinmeyenler

Filmlerde, belgeseller ve birçok insan ölümlerinde karşımıza çıkan en yırtıcı deniz canlıların biri olan piranalar her zaman korkutucu ve merak konusu olmuştur. Gruplar halinde saldırıları ve avlarının iskeletlerine kadar yedikleri gerçeği piranaları yeterince gizemli yapıyor.





Güney Amerika






Piranaların ana vatanı Güney Amerika'dır. Güney Amerika'nın akarsularının yırtıcı hayvanları piranalar akarsulardaki insan saldırıları ve ölümcül beslenme şekilleri dikkat çeker. Bir grup sürü halinde gezen piranaların avlarının bir sürüye yakalanması durumunda bir şansı yoktur.










Piranlarında diğer su canlıları gibi farklı cinsleri vardır. Yırtıcılığıyla nam salmış bu hayvanları etçil ve otçul olarak ikiye ayrılır. Yaşam alanlarını tamamen tatlı sular oluşturan piranalar tuzlu sularda yaşayamazlar. 
Aynı zamanda bir çok akvaryum balığının akrabası olan piranalar Amazon havzasında ki akar sularda ve yakınları da ki ırmaklarda yaşarlar. 
Piranalar arasında tehlikeli olan 4 ya da 5 türe rastlamak mümkün. Geriye kalan otçul piranalar saldırgan değildirler.  Bu otçul piranalara bölge de yaşan halkın taktığı bir diğer isimde ''pacular'' dır. 


Piranaların Özellikleri 


Yırtıcı piranaların en belirgin özellikleri avlarını parçalamak için kullandıkları dişleridir. Alt ve üst çene kaslarının gelişmiş özelliği ile ustura keskinliğinde sıralı dişler birleşince ölüm makinesi haline gelen bir ağız yapısı oluşuyor.


Kara Pirana (Pygocentrus Piraya)




Pirana türleri arasından en büyüğü soldaki resimde gördüğünüz ''Kara Pirana''dır. 

Yaşadığı yer olan Brezilya'nın Doğu kısımlarıdır. Ortalama boyu 60 cm bulan bu balık türleri piranalar arasında en büyükleridir.








Piranaların son derece yırtıcı olduğu bir çok kaynakta ve bölgede söylenmektedir. Sürüler halinde dolaşan piranaların akarsuya giren canlı türlerine saldırdıkları görülmüştür. Bufalo gibi büyük hayvanları sürüler halinde parçaladıkları bir çok bölgede karşılaşılmış bir durum. Bazı bölgeler de pirana saldırılarının çok görülmesi nedeni ile bölgesel halk akarsulara yaklaşmak bile istemez ama bazı bölgelerde ise hiç pirana saldırısı görülmediği için korku oranı azdır.



Çoğu türü otçul olan ve zararsız olan piranaların yırtıcı olanları ise deniz canlısı olan köpek balıklarına benzer. Kan kokusuna dayanamayan piranalar kendi türlerini de saldırdığı görülmüştür.

Örnek verecek olursak bir pirananın annesinin bir yerinin kanaması yavru pirananın onu düşünmeden yemesi için geçerli bir sebeptir. Üreme biçimi olarak otuçul piranalar da etçil piranalar da aynı 

yöntemi kullanır. Dişi piranalar yumurtalarını yosunlara ve ya deniz kayalıklarına bırakır ve erkek piranalar yumurtaların çatlama zamanı gelesiye kadar yumurtaları korur.


Pirana Anatomisi



Sırt yüzgeci, bu yüzgecin görevi balığın dengesini korumaktır. Bir anlamda omurga görevi görür.
Yağ yüzgeci, Etli bir yapıya sahip yüzgecin görevi bilinmiyor.
Kuyruk yüzgeci, balığın hareketini ve suda ilerlemesini yöneten yüzge.tir. Aynı zamanda balığın dönmesine de olanak sağlar.
Anal yüzgeç, dik durmasına yardımcı bir yüzgeçtir. Bazı türlerde üremeye yardımcı olur.
Karın ve göğüs yüzgeci, en öneli yüzgeçlerden biridir. Manevra yapması ileri geri hareket etmesi ve kum karıştırma gibi olayları bu yüzgeçler sayesinde gerçekleştirir.








Previous
Next Post »

Yorum Kuralları
1.Yorumlar yazı ile alakalı olmalıdır.
2.Ahlaki ve Milli değerlere hakaret içeren yorumlar yasaktır.
3.Argo kelimelerin kullanımı yasaktır. ConversionConversion EmoticonEmoticon