Bukalemun Nasıl Renk Değiştirir?

bukalemun-renk-degistirme

Bukalemun Nedir? 

Bukalemun Nasıl Renk Değiştirir?


Hayvanlar arasından en iyi kamufle olanlardan bir tanesi olan bukalemunlar bulundukları yere göre, durdukları yere göre renk değiştirebiliyorlar ve bu sayede gizlenebiliyorlar. Bu sayede farkedilmedikleri için avlarını çok kolay yakalayıp beslenirler.

Renk değiştirme yeteneğine sahip diğer canlılar ise; balıklar, amfibyumlar ve kertenkelelerdir. Bukalemunlar, melanin bileşiği sayesinde çok kolay renk değiştirirler. Melanine örnek verirsek insanlarda da vücudun esmerleşmesine yardımcı olan bir bileşiktir.

Bukalemunlar renklerini aslında bir ortama uymak veya kamufle olmak için değil diğer dişi bukalemunlara kendilerini belli etmek, onlara gözdağı vermek ve o dişilere kolayca farkedilebilmek için renk değiştirirler.

Bukalemunların hücreleri melanin üretir. Bu hücreler melanin taneciklerini vücudun etrafına yayması ile bukalemun farklı bir renge bürünür. Hiç bir canlı bir bukalemun gibi çok iyi kamufle olamaz.

Renk değiştirme özelliği olan bu renkli bukalemunların renklerini değiştirmesinde rol oynayan karışık hücre sistemleridir.

Karışık hücre sistemi nasıl çalışır?

Derileri gözelerle örtülü saydam bir yapıya sahiptir. Bu saydam gözeciklerde beyaz, sarı ve siyah zerreler bulunmaktadır. Derinin yüzeyine yakın bölümde sarı, ara tabakadaki siyah ve en alt tabakada beyaz zerrecikler vardır. Beyaz gözeler bir ayna görevi görür ve bir reflektör gibi göreve sahiptir.
Previous
Next Post »

Yorum Kuralları
1.Yorumlar yazı ile alakalı olmalıdır.
2.Ahlaki ve Milli değerlere hakaret içeren yorumlar yasaktır.
3.Argo kelimelerin kullanımı yasaktır. ConversionConversion EmoticonEmoticon