Abraham Lincoln Kimdir?



Abraham lincoln kimdir?



ABRAHAM LİNCOLN KİMDİR ? HAYATI VE BİLİNMEYENLERİ


Abraham lincoln 12 şubat 1809 da Amerikanın Kentucky eyaletin de dünyaya gelmiştir. Amerikanın 16. devlet başkanı olarak 1865-69 yılları arasında görev yapmıştır. Köleliğe karşı tutumları ile tanınan Lincoln başkan olduktan sonra Amerikan iç savaşında Konfedere devletleri yenmiş ülke birliğini sağladıktan sonra ise köleliği Haziran 1863 te resmen kaldırdı.


ÇOCUKLUĞU 

Lincoln, amerikanın kentucky eyaletinde nisan 1809 da bir çiftci ailesinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Daha 9 yaşındayken annesini bir hastalık sonucu kaybetti. Maddi imkansızlıklardan dolayı sadece 18 ay eğitim alabilen Lincoln yinede okuma isteğiyle kendini eğitti. İngiliz ve Amerikan tarihi ile ilgili neredeyse tüm kitapları okudu. Lincoln 1.93 boyu ile hem kendi yaşıtlarına göre uzun ve bir güreşçi olarak daha güçlüydü bunun yanı sıra iyi bir de ağaç kesme yeteneğine sahipti.


AİLESİ


1842 yılının kasım ayında Mary todd ile evlendi. Robert, william, thomas, edward adında 4 tane çocukları oldu fakat sadece Robert yetişkin yaşa gelebildi.


SİYASİ YAŞAMI


Lincoln, henüz 23 yaşında iken siyasete atıldı. Daha sonra Sangamon nerinin gemi trafiğini üstlendi ve kara şahin savaşında milis kuvvetlere kaptanlık yaptı. 1834 yılında yapılan devlet meclisi seçimleri ile meclise girdi ve bunun yanında hukuk eğitimi almaya başlayarak iyi bir avukat oldu. Bu dönemde Lincoln, Amerika-Meksika savaşının bilerek başkan James K. Polk tarafından başlatıldığını savunan bir metin oylamasın da partisi ile beraber hareket etmiş ve sonuç olarak mağlup olmuştur.



Abraham lincoln kimdir?


BAŞKANLIK YILLARI 


Lincoln, 1861 yılında cumhuriyetçi partinin ilk başkanı sıfatı ile Amerikanın 16.başkanlığına seçildi.
Bu dönem de köleliği kaldırmakla ilgili düşünceleri  ülkenin güneyin de bulunan eyaletleri endişelendirdi. Çünkü güney eyaletlerin de iş sahası genelde tarıma dayalıydı ve iş gücü Afrika dan
getirilen siyahi köleler ile sağlanıyordu kuzeyde ise fabrikaların yoğun olarak bulunması burada ki eyaletlerin yaşamına etki etmemişti. Bu sebeple güney eyaletleri ilk önce Florida, teksas gibi 7 eyalet ile daha sonra bunlara katılan 4 eyalet ile birlikte toplam 11 eyalet güneyli Amerikan konfedere devletlerini oluşturdu.

Kuzey bölgesi ise Union yani birlik manasına gelen tarafı meydana getirdi. Lincoln, savaşta her adımı dikkatle atmasını bilmek ve hatasız bir şekilde ilerlemenin birliği koruyacağına inanıyordu. Nitekim sadece savaş değil parti içinde ki muhalefet ile de uğraşmak zorunda kalmıştır.

İki tarafta başlarda bir galibiyet yada üstünlük elde edemese de işler Gettysburg savaşı ile değişti. İki tarafın da hemen hemen eşit ordular ile mücadelesinde üstünlük kuzeye geçti daha sonrasında kuzey orduları ünlü güneyli general Robert Edward Lee'nin ordusunu kuşatması ve teslim olmaya zorlaması kuzey eyaletlerinin ezici bir üstünlüğe ulaşmasını sağladı.

Amerikan iç savaşın da azalan askeri gücü tekrar kazanmak için seferberlik ilanı veren Lincoln New york ta çıkan isyanı bastırmak ve halkı irlik haline getirmek için bir konuşma yapar; " .Burada bundan böyle kendini esas adaması gerekenler hayatta kalmış olanlardır. Bu bitmemiş görevi, bu cesur insanların bu kadar ilerlettiği noktadan alıp daha ileriye taşımalıyız. Biz hayatta kalanlar, işte bu görevi sırtlanıp, burada hayatını vermiş olanların fedakarlığından aldığımız kuvvetle daha çok ilerlemek zorundayız ki bu insanların bir hiç uğruna ölmediğini ispatlayalım. Tanrı'nın şahitliğindeki bu ülkenin yeni bir özgürlük doğuşu yaşamasını sağlayalım ve halkın, halk tarafından halk için yönetimi olduğu bu devlet yeryüzünden silinmesin " . Bu konuşmadan da anlaşılacağı üzere Lincoln'ün böyle hazırlanmış ve durumu net açıklayan bir konuşması onun ne kadar zeki bir insan olduğunu bizlere gösterir.


ÖLÜMÜ 

Aşırı güneyli taraftarı olan  ve amacı Lincoln'ü konfedere hapisanesine kaçırmak olan John Wilkes Booth daha sonrasında Lincoln'ün siyahilere köleliği kaldırması ile bunu suikast olarak tekrar planlamıştır. Bunu da Lincoln eşi ile Ford tiyatrosuna gideceği zamana ayarlayan Booth Lincoln'ün korumasının da yokluğu ile tiyatro da bir gürültü esnasında Lincoln'ü başından vurmuştur.

Tiyatrodan kaçmayı başarsa da sonrasında federal ajanlar tarafından yakalanıp öldürülmüştür.
Günümüz de Lincoln'ün resmi 5 dolarlık kağıt paralar da ve 1 sentlik madeni paralarda bulumaktadır.
Washıngton D.C. de   anısına bir heykel yaptırılmıştır.




Abraham lincoln kimdir?
Previous
Next Post »

Yorum Kuralları
1.Yorumlar yazı ile alakalı olmalıdır.
2.Ahlaki ve Milli değerlere hakaret içeren yorumlar yasaktır.
3.Argo kelimelerin kullanımı yasaktır. ConversionConversion EmoticonEmoticon