Kalbe Yararlı ve Zararlı Yiyecekler

Ülkemizde önemli hastalıklar arasında yer alan kalp hastalıkları aynı zamanda dünyada da birçok ölüme sebebiyet vermiştir. Kalp hastalıklarının genel sebebini beslenme alışkanlıkları ile ilişkilendirebiliriz. Kalp düşmanı yiyeceklerin sebebiyet verdiği birçok hastalık dünyada her yıl binlerce insanın ölümüne sebep olur. Son zamanlarda iş olanaklarının artması ve mesai saatlerindeki artış nedeni ile yaşam hızlanmıştır. Yaşamın hızlı ilerlemesine bağlı olarak hazır gıdaların tüketimi artmıştır. Hazır gıdaların içerisinde ki doymuş yağlar ve trans yağlar kalp ve damar sağlığını kötü yönden etkiler.


Tüm bu sorunları geride bırakıp kalp dostu yiyecekler ve kalp güçlendirici yiyecekler tüketmek bizim elimizdedir. Aynı zamanda sadece kalp ve damar sağlığımız için değil vücudumuzun ve geri kalan organlarında sağlığı için düzenli ve sağlıklı beslenmek zorundayız.

KALP SAĞLIĞI İÇİN TÜKETİLMESİ GEREKEN BESİNLER

Kalp sağlığı için beslenme


Balık : Somon ve ton balığı türünden yiyecekler içerdikleri yağlardaki omega 3 sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasını destekler. Omega 3 içerisindeki yağ asitleri damarların çeperlerine etki eder ve damarların güçlenmesini sağlar. Aynı zamanda çeperlerde ki tıkanıklığa yol açan maddelerin temizlenmesine ve yok edilmesine yardımcı olur. Uzmanların önerisine göre haftada iki kez balık tüketilmelidir.

Yemiş Türleri : Keten tohumu, ceviz ve kabak çekirdeği gibi besinler omega 3 yönünden zengindir. Yemişler kalp sağlığında basıncının düşürülmesine yardımcı olurlar. İçerisindeki lifler sayesinden yemeklerden sonra tavan yapan kan basıncının dengelenmesinde büyük rol oynarlar. Aynı zamanda kan şekerini de düzene sokan lifler ön plana çıkan ani açlık hissini kontrol edilebilir hale getirir.

Yulaf Türleri : Genel olarak yüksek tansiyon sorunlarında doktorlar tarafından önerilen yulaflar kalp sağlığını korumakta da aynı etkiyi göstererek etkili rol oynar. Beta glukan sayesinde kolesterolü düşüren yulaflar kan şekerinin iniş çıkışlarını düzenli hale getirir. Aynı zamanda bu sayede tokluk hissinin daha uzun süre yaşanmasına neden olur.

Potasyum : Kan basıncını düşüren potasyum genel olarak meyve ve sebzelerdeki mineraller de bulunur. Vücutta biriken ve şişkinlik hissi veren fazla suyun tutumunu önler. Potasyum en çok muz, biber, patates ve yoğurtta bulunur. Doktorların tavsiyesine uyularak günlük 4500 ile 4700 mg arasında potasyum tüketilmelidir.

KALP DÜŞMANI YİYECEKLER- KALBE ZARARLI YİYECEKLER


Kalp sağlığı için beslenme şekillerinin ne kadar önemli olduğunu yukarıdaki paragraflarda belirttik. Kalp sağlığı için sağlıklı beslenmenin önemli olduğu kadar kalp ve damarı zorlamayan besinlerinde tüketimini azaltmanın o kadar yararı vardır. Tüketmek kaçınmamız gereken gıdalar ;

  • Hazır gıdalar
  • Pastahane işleri
  • Tatlı, poğaça ve çörek
  • Aşırı yağlı yemeklerden
  • Konserve gıdalardan
bu şekilde kategorilere ayrılabilir eğer bunlardan uzak durur ve kalp damar sağlığınız için tansiyon yükselten sodyum minerali bakımından zengin besinlerle ile damar tıkanmasına yol açan doymuş yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. 

Yağlı Etler ve Yağlı Etli Yemekler : Kötü kolesterol damarların tıkanmasına yol açar. Yağlı etlerde kötü kolesterolü tetikler ve damar tıkanıklığına yol açar. Genel olarak bu tarz damar tıkanma sorunlarından kaçmak için hayvansal gıdalar azaltılır. Hayvansal yağlar sadece günlük yüzde 7 tüketilmelidir. 

Tam Yağlı Süt ve Süt Ürünleri : İçerisindeki kalsiyum sayesinde vücuda verdiği yararları tartışılmaz olan süt maalesef tam yağlı olarak tüketildiğinde sıkıntı yaratır. Yağlı süt ve peynir gibi ürünlerin tüketimine sınırlandırma getirmek kalp ve damar sağlığımız için iyidir. Bu yüzden yağ oranı az ve diyet içecekler ve ürünler tüketmeliyiz. Yararlı yağ kaynaklarından olan zeytinyağı ve tereyağı kalp sağlığı bakımından oldukça uygundur.

Tuz : Tuzun normal fazla tüketilmesi kan basıncını kötü yönden etkiler ve iniş çıkışlı ritim bozukluklarına yol açar. Tuz çok az tüketilmesi gereken bir besindir. Uzmanların önerilerine göre günlük yarım çay kaşığı tüketilmelidir. Aynı zamanda ki bakkal ve marketlerde satılan cips gibi besinlerden de uzak durun.

İşlenmiş Beyaz Un : Lif yönünden zengin olan kepekli ekmek türleri kan basıncını dengeler ve tıkanma riskini en aza indirir. Bunun tam tersi beyaz un kan şekerini olumsuz yönde etkiler. Lif yönünden oldukça zayıf olan beyaz un tercih edilmemelidir. Beyaz unla hazırlanan besinlerden de kaçınılmalıdır.




Previous
Next Post »

2 yorum

Write yorum
Derya
AUTHOR
29 Mart 2016 20:48 delete

Iyi ki faydali yiyecekleri severek tüketiyorum.

Reply
avatar
Serdar
AUTHOR
3 Nisan 2016 11:43 delete

Severek de olmasa mutlaka az da olsa tüketilmelidir. Yorumunuz için teşekkür ederim.

Reply
avatar

Yorum Kuralları
1.Yorumlar yazı ile alakalı olmalıdır.
2.Ahlaki ve Milli değerlere hakaret içeren yorumlar yasaktır.
3.Argo kelimelerin kullanımı yasaktır. ConversionConversion EmoticonEmoticon