Leonardo Da Vinci Kimdir ?



LEONARDO DA VİNCİ KİMDİR?  DA VİNCİNİN HAYATI 

Çoğumuz bu bilim ve teknoloji dehasına kısaca Da Vinci deriz ama aslında adı tam olarak Leonardo Di Ser Piero Da Vinci'dir. Hayatı boyunca mühendislik, anatomi, matematik gibi sahasında önemli bilimler ile uğraşmış, bilim ve teknoloji adına birçok eser vermiştir.

1452'de İtalya floransa da doğmuştur ve ismi anlamı; "Vincili üstad Pieronun oğlu Leonardo" olarak koyulmuştur. Çocukluğunda beri güzel çizimler yapan leonardo dönemin ünlü ressam ve heykeltıraşı  Verrochio tarafından çırak olarak alınmıştır. Bunu asıl sebebi ise leonardo'nun evlilik dışı olması ve bu yüzden üniversiteye alınmamasıdır. Leonardo uzun süre bu şekilde eğitimini ilerletti ve ilgi alanını genişletti. Uzun süre bina, makine ve silah tasarımları yaptı. Bunun yanı sıra doğa, anatomi ve mimari ile uğraştı.

Leonardo mükemmeliyetçi bir kişiliğe sahipti bu nedenledir ki tasarladığı birçok icat yarım kalmıştır.
yaklaşık 3 yıl boyunca Roma'da yaşadı ve bu süre boyunca Papa için geliştirilen projelere katıldı. Anatomi ve Fizyoloji alanında burada da çalışmaya deva etti ancak sonrasında Papa kadavralar üzerinde çalışmasını yasakladı.

1516'da Fransa kralının daveti üzerine Fransa'nın baş ressamı, mimar ve mühendisi ünvanı ile buraya yerleşti. Bura da sağ koluna felç inmiş ve resimden çok bilimsel çalışmalarına öncelik vermiştir.






DA VİNCİ'NİN ÖLÜMÜ


Da Vinci 2 mayıs 1519 da Amboise'daki kaldığı evde 67 yaşında vefat etti. Vasiyetin de bütün mirasını çok sevdiği yardımcısı Melzi'ye bırakmıştır.


DA VİNCİ HAKKINDA BİLGİLER 


Da Vinci hakkında fiziksel temastan hoşlanmadığı iddia edilmiştir. Hatta bu iddia şu sözüne dayandırılmaktadır; "Üreme faaliyeti ve bununla bağlantılı olan her şey o kadar iğrençtir ki insanlar hoş yüzler ve duygusal eğilimler de olmasa kısa sürede yok olacaktır” . Yıllar sonra ünlü bilim insanlarında Sigmund Freud analiz ederek frijit yani cinsel soğukluk yaşama hastalığı olduğunu söylemiştir.

Bu durumla bağlantılı olarak 17 yaşındaki bir modelle sodomist ilişki yaşadığına dair suçlanmış ancak babasının saygın birisi olması ve hiç şahit bulunmaması nedeniyle serbest kalmıştır. Ancak Da Vinci ve arkadaşları Gece Bekçileri denen ve bu tür ilişkileri önlemekle görevli bir örgüt tarafından uzun süre takip edilmiştir.

Ayrıca Leonardo'nun Fransa'nın kuruluşuna dayanan Sion tarikatına üye olduğu ve 1510 yılından ölene kadar başkanlık ettiği bilinmektedir.

DA VİNCİ'NİN ESERLERİ





Da Vinci en ünlü ve sevdiği eser olarak 1503 te çalışmaya başladığı "Mona Lisa" yı gösterir ki bittikten sonra dahi yanında taşmıştır.  Ayrıca Leonardo’nun kendi icadı olan boya karışımını kullandığı ilk eser olması sebebiyle de önemlidir. İkinci olarak ise en önemli eseri" Son Akşam Yemeği" dir. Ve bu Leonardo’nun eseri  Hz. İsa’nın son akşam yemeğinde havarilere ”içinizden biri bana ihanet edecek” dediği anı anlatır

Da Vinci İnsanların Oranları olarak anılan Vitruvius Adamı adlı eserinde oranlara ne kadar düşkün olduğunun ve insan ve doğanın bütünleştirilmesi açısından bir dönüm noktasıdır.




Previous
Next Post »

Yorum Kuralları
1.Yorumlar yazı ile alakalı olmalıdır.
2.Ahlaki ve Milli değerlere hakaret içeren yorumlar yasaktır.
3.Argo kelimelerin kullanımı yasaktır. ConversionConversion EmoticonEmoticon