Balın Faydaları Nelerdir?


balın faydaları nelerdir

BALIN FAYDALARI NELERDİR ?

Balın nelere iyi geldiğine ve vücudumuza neler kazandırdığına geçmeden önce marketlerde, internette satılan ballardan bahsedelim. Bal hakkında bir kaç önemli bilgi bal tüketmeden önce işini yarayabilir. Balın kalitesi üretildiği ortama ve balı üreten arıya hatta polen topladığı çiçeğe bağlıdır. Bu yüzden her bal tüketilmemelidir. Yarar getirmesini beklerken beklenmedik zararlı sonuçlar doğurabilir. Sonrada şeker eklenmiş veya doğal ortamlarında üretilmesi sağlanmamış bal tüketilmemelidir.

Tarihte bal çok önemli bir yere sahiptir. Geçmiş zamanlardan günümüze kadar sağlık alanından kutsal bir nesne olarak bir çok alan da kullanılan bal ilk olarak cilt üzerindeki yaraların iyileşmesinde kullanılıyordu. Günümüzde ise balın faydaları nelerdir diyecek olursak içerisindeki antioksidan bahsedebiliriz. İçinde bulundurduğu bu asidik madde sayesinde iltihaplanmadan bir çok hastalık çeşidinde kullanılıyor. Ama maalesef herkesin istediği kadar yemesini tavsiye etmiyoruz. Ne kadar yararlı olsa içerisinde fazla miktarda şeker bulunduruyor.
Az miktarda tüketildiğinde vücudun gerekli olan ihtiyacını karşılayacak olan bal bolca tüketilmesi durumunda farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. 

BALIN KULLANIMI VE YARARLARI

  1. Yaralar : Yaraları iyileştirmek için bir çok ilaç var. Ama eğer bu ilaçlara ulaşma imkanınız yoksa bal sizin işinizi görecektir. Yaranızın veya hasarlı derinizin üstüne balı yayarak sürün ve yaranızın geçmesine yardımcı olun. Yaranız iyi olana kadar her 12 saatte bir tekrarlayın.
  2. Doğal Tatlandırıcı : Kahveniz de, çayınız da şeker kullanıyorsunuz ve şekerden vazgeçemiyorsanız içerisine refine şeker yerine bal ekleyebilirsiniz. Refine ve diğer şekerlerden daha fazla şeker içermesine rağmen daha sağlıklıdır.
  3. Enerji : Spor ve işleriniz sırasında enerji kaybettiğinizi düşünüyor ve yorgun olduğunuzu hissediyorsanız bir yemek kaşığı bal size büyük miktarda enerji sağlayacaktır. İçerisindeki antioksidanlar sayesinde enerji üretimine yardımcı olur. Enerji verdiği iddaa edilen bir çok kimyasal yerine kullanabilirsiniz.
  4. Antioksidanlar : Kaynağı bitki olan besinlerde bulunan bir madde içeren bal farklı farklı hastalıklara sebep olan radikalleri nötralize ederek koruma sağlar. Şeker adına herhangi bir tedavi görmüyorsanız bal kullanarak kanserden kalp rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığınızın geçmesine yardımcı olursunuz.
  5. Cilde Faydaları : Balın faydaları cilde büyük oranda yarar sağlar. Temizleyici etkisi sayesinde yüzdeki sivilcelerin tedavisi için önerilen bir numaralı doğal üründür. Cildi yumuşatmak, yüzdeki aknelerin çıkmasını önlemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak gibi etkileri vardır.
  6. Öksürük : Balı sıcak su ile kullanmak öksürüğe büyük oranda önlüyor. Bu uygulamayı 1 2 yaşında ki bebekler yapılmasını uzmanlar önermez çünkü yüksek oranda gıda zehirlenmesi görünür.
  7. Reflü : Reflüye iyi geldiğine dair hiç bir bilimsel deneyi olmayan balın mide asidini dengelediği söyleniyor ve reflü ağrılarını iyi geldiği söyleniyor.
  8. Kolesterol : Bal LDL olarak bilinen kötü kolesterolü düşürür. Bilimsel araştırmalarda düzenli olarak bal tüketimi yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir düşüş yaşanacağını gösteriyor.

BALIN ZARARLARI

balın zararları

Balın faydaları olduğu gibi aşırı kullanımında veya şeker hastalığı sırasında kullanımında zararını görebilirsiniz. Bunu balın faydaları ve zararlı başlığında inceleyeceğiz.
Balın içerdiği kalori sayısı normal bir şekerden 2 yada 3 kat daha yüksektir. Bu yüzden bal tüketiminde diğer ürünlere oranla daha fazla kalori almış olacaksınız. Bu kaloriler de size fazladan yağ ve kilo olarak geri dönecek. Bal diğer şekerlere göre kan şekerini diğer şekerlere göre daha az yükseltse de şeker içerdiği için kullanılması tavsiye edilmez. Tabi bu durum şeker hastalarının asla bal yemeyeceği anlamına gelmiyor. Arada sırada bal yenebilir ama bu durum alışkanlık haline getirildi mi sağlığınızı tehdit eder duruma gelir. 
Balda bulunan bir madde 2 yaşının altında ki çocuklarda ölümle sonuçlanabilecek gıda zehirlenmelerine yol açar bu yüzden asla 2 yaşının altındaki çocuklara bal verilmesi tavsiye edilmez. Aynı zamanda bal içeren hiç bir ürün kullanılmamalıdır.
Alerjisi olan insanların bal tüketmesi doğru değildir içerisinde bulundurduğu enzimler yüzünden alerjinizin artmasına veya tetiklenmesine neden olabilir. Özellikle polen alerjisi olan insanlar bal tüketmemelidir.
Her besinin olduğu gibi balında günlük bir sınırı vardır. Bu sınırı geçtiğimiz zaman vücuda zarar vermeye başlar. Günde baldan 6-7 kaşıktan fazla tüketilmesi durumunda mide krampları, şişlik ve ishal başlar.

Kısacası balın faydaları ve zararları vardır. Her besinde olduğu gibi dikkatli ve yeterince tüketilmelidir. Kısacası balın faydaları ise cildin temizlenmesi ve sindirim organlarının çalışmasını kolaylaştırmaktır.






Previous
Next Post »

Yorum Kuralları
1.Yorumlar yazı ile alakalı olmalıdır.
2.Ahlaki ve Milli değerlere hakaret içeren yorumlar yasaktır.
3.Argo kelimelerin kullanımı yasaktır. ConversionConversion EmoticonEmoticon