KÖK HÜCRE NEDİR?
Kök hücre mitoz bölünme sayesinde özelleşmiş hücre tiplerine dönüşebilen ve daha çok kök hücre üretimini sağlamak için kendini yenileme özelliğine sahip olan hücre tipidir.
KÖK HÜCRE TİPLERİ
Memelilerde iki yaygın tip bulunur; blastokist evresinin iç tabakasından elde edilen embriyonik kök hücreleri ve birçok dokuda bulunan yetişkin kök hücreleri.
Yetişkinlerdeki kök ve öncül hücreler vücudun onarımında görev alıp gelişiminin tamamlamış dokuları yenileme özelliğine sahiptir. Ayrıca kan,deri,sindirim organı gibi organlarında yenilenmesini sürekli kılar.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ
Başlarda kök hücreler sadece kemik iliğinden biyopsi yaparak az miktar da elde edilen hücreleri uzun süre çoğaltmak gibi zor bir işlem sürecinden geçerek elde ediliyordu. Daha sonra öğrenildi ki kök hücreler yağ doku da daha fazlaydı ve bu oran yaklaşık olarak 500 kat civarında fazladır. Günümüz de geldiğimiz nokta ise bilim insanları yağ içinde ki kök hücreleri ayırabiliyorlar. Ayrıca gelecekte ise kök hücre tedavisinin başta kalp-damar hastalıkların da oluşan hasarlar olmak üzere,diyabet tedavisi gibi yaygın görülen hastalıların birçoğunda kullanılabileceği tahmin edilmektedir.
KÖK HÜCRE İLE YAPILAN DENEYLER
Kök hücre çalışmalarında günümüze kadar yapılan laboratuvar işlemlerinde en fazla tartışılanı insan embriyonik kök hücrelerinden doku üretilmesidir. Bu konuda uzun süren çalışmalar sonucunda bilim insanları bu çalışmalardan elde edilen dokuları uygulamayı düşünmekte ve bu dokuları insanlardaki spesifik organlarda oluşan hasarları gidermekte kullanmak için hazırlanmaktadır.
Bu uygulama da temel fikir elde edilen dokuların insan doku organlarının yerine nakledilmesi için en uygun organın seçilmesi ve bu şekilde bağışıklık sisteminin dokuyu reddetme durumunu ortadan kaldırmaktır.
KÖK HÜCREDEN SPERM
İnsan vücudu değişik birçok hücreyi bulunduran sistemler bütünüdür. Bu hücreler insan oluşumu sırasında oluşan kök hücresinin değişimiyle meydana gelmiştir. Vücudumuzun içinde bulunan hücrelerin ve organların oluşumu kök hücre sayesindedirKök hücre üzerinde çalışmalar yapan Çinli bilim insanları, farelerin üzerin de amacı bu kök hücrelerini değiştirmek ve bu canlılarda bulunan diğer hücreleri üretmek için çalışmalar yapıyorlar. Yapılan çalışmalar neticesin de farelerin kök hücrelerinden sperm üretimi başarılı olmuş ve bu spermin tamamen işlevsel olduğunu kanıtlamak için bilim insanları yapay döllenme işlemi gerçekleştirmiştir.
bilim insanları bu deney de yapay döllenme yoluyla elde ettikleri spermi bir farenin yumurtasına enjekte etmiş ve başarı sağlamışlardır. Bu deney sonucunda yapay spermin normal spermden farklı olmadığı kanıtlanmış oldu. Bu konu hakkında çalışmalar yapan bilim insanları yakın zaman da bu işlemin insanlar üzerin de kullanılamayacağını bunun için daha çok yol kat edilmesi gerektiğini söylediler. bu yöntemin güvenli bir şekilde kullanılabilmesi mümkün olursa insanlık için daha birçok şeye umut olacağı belirtildi.
Sign up here with your email
Yorum Kuralları
1.Yorumlar yazı ile alakalı olmalıdır.
2.Ahlaki ve Milli değerlere hakaret içeren yorumlar yasaktır.
3.Argo kelimelerin kullanımı yasaktır. ConversionConversion EmoticonEmoticon