Domuz Gribi Nedir?


domuz gribi nedir ?


Domuz gribinin belirtileri ve nasıl tedavi edildiğini merak ediyorsanız okumaya devam edin.

DOMUZ GRİBİ NEDİR ?

Domuz gribiOrthomyxoviridae grubundan farklı bir virüs tarafından meydana gelmiştir. Adına Domuz gribi denmesinin sebebi domuzlarda da aynı şekilde oluşan virüse çok benzemesidir. Domuz gribi aynı zamanda swine influenza virus yani SIV olarak da bilinir. Normal gribe neden olan influenza virüsü de domuz gribinin bir numaralı etken virüsüdür. Domuz gribini önlemek için geliştirilen aşılar mevcuttur. 

Kümes hayvanları ve domuzlar ile yakın temas halinde çalışan insanlar eğer hayvanların bulaşıcı bir hastalığı varsa yüksek oranda domuz gribi riski altındadır. Hastalıklı bir hayvanın etini yemek sakıncalı değildir. Önemli olan hastalıklı hayvanın etinin düzgün ve olması gerektiği gibi pişirilmesidir. SIV virüsü kendi organizmasını değiştirebildiği için insandan insana geçme özelliği de taşır.

DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ

Hastalık normal grip belirtileri ile büyük bir benzerlik gösterir. Domuz gribinin belirtileri şunlardır ; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme hissi ve yorgunluktur. Hastalar da gripte olduğu gibi mide bozulmaları ve bağırsakta hareketliliğin sebep olduğu ishal gibi durumlar fazlasıyla görülür. Domuz gribi veya normal grip hafif atlatılabilir. Bir ailede bir kişi kusma, ishal gibi belirtilerin hepsini şiddetli bir şekilde yaşarken bir başka aile üyesi ise işi sadece burun akıntısı ile atlatabilir. Genel olarak ise hastaneye başvuran hastaların çoğunda ateş görülür. 

Domuz gribi belirtileri olarak yazdığımız bu belirtiler sadece domuz gribi hastaların da görünmediği için hastalara bir kaç soru yöneltilir. Bu sorular genel olarak hastanın virüs şüphesi olan bir başka kişi ile teması olup olmadığını veya yakın zamanda kümes hayvanı ve domuz gibi hayvanların yanında bulunup bulunmadığı şeklindedir.

DOMUZ GRİBİ TEDAVİSİ

Domuz gribi tedavisinde hastalığın ilk evrelerinde yani 48 saat içerisinde iki ilaçtan yararlanılır. Kullanılan ilaçlardan da Türkiye de sadece iki tanesi mevcuttur. Bu ilaçların adları şunlardır; Oseltamivir ve Zanavimir'dir.
Domuz gribinin belirtileri meydana çıktıktan 48 sonra en geç 72 saat sonra ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. Geç kalınma durumunda ilaçların hiç bir faydası olmayacaktır. Kendini hasta sanan herkese de ilaç verilmez. İlacı genel olarak kronik hastalıkları olanlara, çocuklara, hamilelere ve yaşlılara verilir. Erken dönemde başlatılması domuz gribi tedavisinin en önemli unsurudur.
İlerlemiş bir domuz gribi durumunda doktorlar direk olarak antibiyotiğe başvurur. Ölümleri çoğuda ilerlemiş ikinci evre domuz gribi durumlarında görülür. Domuz gribi esnasında ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılabilir ama kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır.

DOMUZ GRİBİ TESTİ

Domuz gribi testi ülkemizde iki yerde yapılır. Bunların ikisi de devlet kurumudur. Devlete ait olmasından dolayı isteyen herkes kafasına göre test işlemi uygulanamaz. Domuz gribi testi durumu ağır olan ve domuz gribi belirtileri yoğun bir şekilde görülen hastalara uygulanır. 
Tavsiye edilen domuz gribi testi influenza A testidir.

DOMUZ GRİBİ AŞISI

domuz gribi aşısı

Domuz gribi aşısı yapı olarak normal grip aşının aynısıdır. Ayrı iki ışık olarak piyasa sürülmelerinin tek nedeni 2010 yılından kalan aşıların bu yıl yeniden üretilmesi. Aşılar mevsimsel olarak sınıflandırabilir. 

Previous
Next Post »

Yorum Kuralları
1.Yorumlar yazı ile alakalı olmalıdır.
2.Ahlaki ve Milli değerlere hakaret içeren yorumlar yasaktır.
3.Argo kelimelerin kullanımı yasaktır. ConversionConversion EmoticonEmoticon

:)
:(
=(
^_^
:D
=D
=)D
|o|
@@,
;)
:-bd
:-d
:p
:ng